Етиопия - Люлка на човечеството

Маршрут:
София - Франкфурт - Адис Абеба - Бахир Дар – Гондар – Симиен – Аксум - Лалибела - Адис Абеба – Арбаминх – Консо – Турми – Оморате – Джинка – Адис Абеба - Франкфурт - София
13 дни / 11 нощи
Дати на отпътуване: 25.04.2021 г.
Цена от: 6954 лв.

25.04.2021-нд. 1 ден София → Франкфурт →
В 11:50ч. полет LH 1457 от София. Кацане във Франкфурт в 13:10 ч. В 22:05 ч. полет ЕТ 707 от Франкфурт.

26.04.2021-пн. 2 ден → Адис Абеба (закуска, обяд, вечеря)
В 05:55 ч. кацане в Адис Абеба или Новото цвете, както се превежда името му. Градът е основан през 1886 г. от император Менелик II и съпругата му, която построява тук църква през 1879 г. В наши дни една четвърт от населението на африканската държава живее в столицата, която е разположена на 2 400 м.н.в. и това я прави третата най-висока столица в света.
Трансфер и настаняване. След кратка почивка и закуска се отправяме за обиколка на столицата, но за да се насладим напълно, първо ще отидем до планината Ентото, където император Менелик II построява двореца си, преди да основе столицата Адис Абеба. На високата 3200 м. планина има засадени евкалиптови гори, които са наричани „белите дробове“ на столицата. Освен заради главозамайващата гледка, тук сме, за да видим църквата и музея „Дева Мария“. Спускаме се към новия град през Широ Меда - местен пазар за дрехи и украшения, за да стигнем до етнографския музей с огромна колекция експонати на различните култури, съжителстващи в Етиопия. Следва Националният музей, където са изложени останките на най-стария жител, ако не на света, то поне в Етиопия – Луси. На 24.11.1974 година Доналд Джонсън и Том Грей след разкопки решават да минат по заобиколен път до колата си. Съвсем случайно виждат предната част от кост, която се подава от земята. След две седмици разкопки намират няколкостотин костици от скелета на хуманоиден женски индивид. Останките датират отпреди 3,2 мил. години, затова често наричат обекта „Бабата на човешкия род“. Кръщаването ѝ с името Луси идва от факта, че по време на отпразнуването на това откритие, учените слушали постоянно песента на The Beatles “Lucy In The Sky With Dimonds”. Съвсем близо до музея е църквата „Света Троица“, където са положени останките на последния император на Етиопия – Хайле Селасие. Огромно е значението му за народа, тъй като той провъзгласява първата конституция на Етиопия, която лишава монарха от някои права и гарантира известни демократични права и свободи на управляващата класа, а след окупацията на родината му от страна нePayа Италия през 1935 година, се опитва да се съпротивлява като изпраща напразна молба за помощ на Обществото на народите. След този неуспех заминава в изгнание във Великобритания и на следващата година подпомага британците в региона, което довежда до освобождаване на Етиопия. Връща се на власт през 1942 година и започва възстановяване на държавата. Някои от основните му постижения са голямата поземлена реформа, освобождаването на робите, въвеждане на избирателно право и преработване и разширяване на Конституцията на страната. Името му в превод означава „Могъществото на Светата троица“, а още е наричан „Крал на кралете“, „Побеждаващият лъв на племето юда“ и „Богоизбраният“. За край на деня сме оставили 'меркато', славещ се като най-големия открит пазар в Африка. Вечеря. Нощувка

27.04.2021-вт. 3 Ден Адис Абеба → Бахир Дар (закуска, обяд, вечеря)
Закуска и трансфер до летището. Полет на Етиопски авиолинии ET 186 в 08:30 за Бахир Дар. Кацане в 09:30 ч. Името на града в превод от амхарски (втория най-разпространен семитски език в света след арабския) означава Морски бряг. Това е един от най-атрактивните градове в страната с широки улици с палми и огнени дървета (Delonix regia), разположен край южния бряг на езерото Тана, откъдето води началото си най-голямата река в Етиопия Сини Нил.
След настаняване в хотела ще се разходим с лодка по езерото Тана - най-голямото езеро в Етиопия, за да видим островите в него, на 20 от които (от общо 37) има 800 християнски манастира.
Връщаме се в Бахир Дар, за да продължим към водопада Сини Нил (Tis-Isat), разположен на 30 км от града. След около 20 минутна разходка се отзоваваме пред водопада, едно от природните чудеса на Етиопия, който е особено пищен и красив след дъждовния сезон (височината му стига 45 м, а ширината – 400 м). Оттук Сини Нил, който захранва 85% от водата на река Нил, започва дългия си път до Средиземноморието. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

28.04.2021-ср. 4 ден Бахир Дар – Гондар (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за древната столица на Етиопия – Гондар (обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО), разположена в подножието на Симиен, една от най-големите планински вериги в Африка, на 50 км. северно от езерото Тана. Пътят към бившата столица минава покрай езерото и през платата Фогера и Дембия. Градът е основан от император Фасиледес през 1636 г., става столица на Етиопия след Аксум и Лалибела и функционира като административен, духовен, културен и търговски център на етиопската империя при управлението на Фасилидите. Много учени определят Гондар като африканския Камелот. Наричат го още „Малкият Камелот“ заради наличието на над 5 замъка, 12 кули и масивни 900-метрови бойни стени, построени от различни императори, единствени по рода си в Африка. Освен това, средновековният град има и 44 църкви.
След настаняване в хотела, ще видим замъците на Гондар от XVII век. Най-големият и атрактивен замък е на император Фасиледес, построен от майстори от Индия и Португалия, а веднага след него е замъкът на император Лиасу – най-титулуваният от владетелите на Гондар. Следва открирата баня на Фасилидес и цветната църква Дебре Берхан Селасие – най-известната църква от XVII век, чието име в превод е „Света Троица върху планина от светлина“. И наистина, църквата има дебели каменни стени, два купола, врати-арки и уникални, сиящи фрески, заради които я наричат “Сикстинската капела на Абисиния“. Според легенда тя е била близо до разрушаване, когато судански дервиши завоеватели се озовали пред нея, но огромен рояк пчели се появил и прогонил нашествениците. Вечеря. Нощувка.

29.04.2021-чт. 5 ден Гондар – планината Симиен (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуваме за Дебарк (140 км., около 2 часа), като по път ще спрем в село Уолека за посещение на местните израелци Бете от Фелаша, известни с грънчарството и местната синагога. Те са етиопски юдеи, обърнати в еврейската вяра и претендиращи, че са с произход от Манилек I, син на царицата на Сава и цар Соломон. Най-вероятно техните предци са местни хора от Агау в Етиопия. Те остават верни на юдаизма след приемането на християнството в царство Аксум през IV век. По-късно са преследвани и принудени да се оттеглят в района Фелаша около езерото Тана в северна Етиопия. Запазват частична независимост до XVII век, когато император Сусениос ги съкрушава напълно и конфискува земите им. Условията се подобрили в края на XIX век. По това време няколко десетки от тях живеели край езерото Тана. Мъжете на Фелаша традиционно са ювелири, тъкачи и фермери, а жените са известни с керамиката.
В Дебарк ще оформим последните формалности за влизане в националния парк Симиен – един от най-хубавите в Етиопия и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Хилядолетната ерозия тук е създала едни от най-живописните пейзажи – скалисти масиви, достигащи до 4620 м., прорязани от улеи и ждрела, спускащи се шеметно надолу към тучни пасища и широки долини, обитавани от различни ендемични видове растения, животни и птици.
Ще спрем на Косойе – наблюдателна точка, откъдето се разкрива прекрасна гледка към планината и местообитанията на различни видове маймуни като бабуини гелада – близък родственик на павиана, обитаващ високопланинските райони на Етиопия и Еритрея, както и гигантската птица ламергейер или брадат лешояд – най-едрата дневна граблива птица, за съжаление в Червения списък на световнозастрашените видове. Гледката от “покрива на Африка“, както наричат това място, е пленително зашеметяваща, затова ще отделим време за почивка и снимки при водопада Джинбар, преди да отидем в най-високият лодж за нощувка, където е и най-високо разположеният бар в Африка. Нощувка.

30.04.2021-пт. 6 ден Планината Симиен – Аксум (закуска, обяд, вечеря)
Рано сутринта след закуска отпътуваме към Аксум по спиращия дъха от живописни гледки път през националния парк Симиен. Пътят ще ни отведе надолу по планината Лималимо до низината Текезе, откъдето ще можем да се любуваме на възхитителната Симиен.
Пристигане в Аксум (обект на ЮНЕСКО) е най-свещеният град в страната. Той е бил столица на могъщата древна Аксумска империя, просъществувала от около 200 г. пр.н.е. до 950 г. с територия от Червено море до река Нил и развита търговия с Индия и Китай. Аксум е имал собствена писменост (геез), език, пари, инженерни постижения и язовирни стени – едно от четирите най-важни постижения в древния свят. Според местно предание тук се съхранява свещеният кивот, а градът е основан от Менелик I син на Савската царица и цар Соломон. Именно тук християнството е провъзгласено за официална религия през 4 в. и оттук започва неговото разпространение, а Етиопия става първата африканска държава, която приема „новата“ религия. Настаняване, вечеря и нощувка.

01.05.2021-сб. 7 ден Аксум → Лалибела (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Основните монументи в Аксум са стелите. Тези обелиски са на около 1700 години и вече са се превърнали в символ на етиопската идентичност. Най-големият е 33 метра висок – Великата стела. Стелата обелискът на Аксум е 24,6 м. висока, 2,32 м. широка и с тегло 170 тона. Тя е била преместена от италианската армия през 1937 г. и върната в Етиопия през 2005 г. Напълно е възстановена 2008 г. Тук се намират и гробницата на цар Калеб – по време на царуването му Аксум е могъщ християнски съюзник на Византийската империя; банята на царицата на Шеба (Савската царица) – голям резервоар, източ-ник на вода в миналото; дворецът на царицата на Шеба, който в по-късни години е вила на царската аксумска фамилия; църквата „Бет Мариам от Цион“ (Св. Богородица от Цион“) – построена на мястото на първата църква в Етиопия, с параклиса, където се пази Свещеният кивот. Трансфер до летището.
Полет ЕТ123 в 12:10 от Аксум. Кацане в Лалибела в 12:50 ч. Трансфер и настаняване в хотела, след което започва обиколката на Лалибела (обект на ЮНЕСКО) – вторият най-свещен град в Етиопия след Аксум, етиопското съответствие на прочутата Петра (Йордания). Лалибела се е появила тук преди около 1000 год. и е трябвало да стане Новият Йерусалим в отговор на завземането на последния от мюсюлманите, затова много от сградите тук са построени по образец на Йерусалим и носят библейски имена, даже пре-минаващата през града река се нарича Йордан. В града има 13 църкви от XII-XIII век, издълбани в розовите гранитни скали, с покриви на равнището на терена и декорирани с добре съхранени стенописи. Построени са в рамките на столетие и са истинско архитектурно чудо на Етиопия. Всяка от тях е изградена в специфичен архитектурен стил и са свързани помежду си с лабиринт от тесни проходи и тунели в скалите, множество странични крипти, галерии и пещери. В единия ъгъл на комплекса е най-голямата съществуваща монолитна скална църква в света – Бет Медане Алем (Храмът на Христос Спасителя) и е построена така, че да наподобява гръцки храм. В един от ъглите ѝ има три празни гроба, символизиращи тримата патриарси на религията – Авраам, Исак и Яков. Освен Бет Медане Алем, в която се пази 800-годишен златен кръст, принадлежал на цар Лалибела, ще видите Бет Мариам (Църквата на Дева Мария). В средата ѝ се издига колона, за която има легенда. В едно от виденията на цар Лалибела се явява Христос. Докосвайки тази колона, по нея се появяват надписи за минали и бъдещи събития, историята на началото и края на света. Владетелят нарежда да обшият с плат колоната, защото не всеки простосмъртен е готов да види тези думи. В нея има и реплика на гробовете на Адам и Исус. Една от най-почитаните църкви е тази на Бет Гиоргис (Свети Георги), който е покровител на Етиопия. Издълбана е в дълбок ров, чието дъно наподобява кръст с размери 12,5 м на 12 м. Твърди се, че в камъка на входа все още може да се види отпечатък от копитото на коня на светеца. Вътре има стенопис на Св. Георги, който убива змея, както и барелефи с кръстове и светци. Бете Емануил е вероятно бивш царски параклис и е най-харесваната църква от историците, заради впечатляващия екстериор. Следва Бете Марк, църквата на Свети Марк, за която се предполага, че в миналото е ползвана за затвор. Ще видим и Бете Аба Либанос – църквата на игумена Либанос, чиято уникалност е в това, че само покривът и подът са свързани с пластовете. Интересно е, че макар отвън да изглежда голяма, всъщност интериорът е много малък. Издълбаните ъгли в кубичните капители представляват ангелски очи. Според легендата е построена за една нощ от съпругата на цар Лалибела, Мескел Кебра, с помощ от ангели господни. Последната от южната част комплекси е Бете Габриел–Рафаел, църква посветена на ангелите Габриел и Рафаел. Предполага се, че е бивш царски дворец и е свързана със свещена пекарна.
В края на Разпети петък и след тайнственото пътуване в религиозната история на Етиопия, ще посетим местен дом, за да видим как живеят обикновените хора в Лалибела и да се насладим на традиционна кафеена церемония. Вечеря и нощувка.

02.05.2020-нд. 8 ден Лалибела → Адис Абеба → Арбаминх (закуска, обяд, вечеря)
След закуска трансфер до летището и полет ET 126 в 09:35 ч. Кацане в Адис Абеба в 10:35 ч. Полет ЕТ 135 в 11:40 ч. и кацане в Арбаминх 12:45 ч. Градът е основан през 1960 г. Името му означава Четиридесет извора, тъй като в района има много извори на подпочвена вода. Издигнат е на височината над двете езера близнаци Чамо и Абая. Езерото Чамо е част от четирите групи езера, които са се появили вследствие на Великия африкански разлом. Всички от тези езера са сладководни, но алкални, и са пълни с риба. Дом са на крокодили, различни птици и хипопотами. Отправяме се към Ченча, селище на племето дорзе. По данни от 1994 г. членовете на племето наброяват 29 000 души и повечето са християни. Характерни са жилищата им, построени куполообразно. Неслучайно ги оприличават на кошер на диви пчели. Занимават се със земеделие, като за целта терасират склоновете на хълмовете, а до всяко жилище има малка градинка, в която отглеждат зеленчуци, подправки, тютюн за лично ползване. Освен земеделието отлеждат и домашни животни – кози, крави, кокошки. В тази област жените приготвят Кочо - плосък хляб от ствола на дървото енцет (или фалшив банан). Този хляб се цени вече в цяла Етиопия, тъй като има голяма хранителна стойност. Основната професия за дорзе е тъкачеството. От селото им, което се издига на 3000 м.н.в. ще се насладим и на гледката към езерото Абая, най-голямото в рифтовата долина в Етиопия. Вечеря и нощувка.

03.05.2021-пн. 9 ден Арбаминх – Консо (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяме с лодка по езерото Чамо към местния крокодилски пазар, наречен Азогебея. Всъщност това не е пазар, а място където се събират крокодили и пеликани, а по време на разходката има вероятност да се наблюдават и хипопотами. После се отправяме към Консо. Племето е известно с майсторското терасиране на земята и тук се отглежда най-доброто кафе в Етиопия. Друга особеност, на която ще обърнем внимание, са издълбаните от дърво надгробни паметници, както и стелите, издигнати, за да маркират водачеството в общността. Настаняване, вечеря и нощувка.

04.05.2021-вт. 10 ден Консо – Турми (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Турми, като по път ще посетим село на местното племе арборе, което се превежда като „земя на биволите“. Хората тук се занимават с животновъдство и селско стопанство, за да оцелят – оглеждат култури като сарго и просо, и разбира се, лов и риболов. Река Уайто е естествена граница на племенните райони и подпомага селското стопанство. Характерно за племето е приемането на някои ислямски практики като обрязването на жените и многоженството. Един мъж от племето може да има до четири жени, а след женитбата съпругата получава ново име – името на любимия добитък на мъжа си. Другата основна харектиристика е, че се ползват със славата на силна духовност. Легенда разказва, че веднъж самият дявол нападнал племето, но с помощта на шаманите си, то го преборило. Оттогава съседните племена избягват да контактуват или нападат арборе, а последните поради тази причина водят сравнително тихо и спокойно съществуване. Момичетата и омъжените жени се украсяват с богати орнаменти от мъниста и метал.
Пътят ни продължава към Турми, за да се срещнем с племето хамър. Представителите на това племе се отличават с изключителната грижа за външния си вид. Няколко часа отнема на жените да направят своята прическа: косата се оформя в много плитки, обилно напоени със смес от глина, вода и охра, след което се оставя да се втвърди. Мъжете пък частично бръснат главите си и оплитат малки плитки, покривайки ги със слой глина и мазнина под формата на шапки, след което ги украсяват с пера и мъниста. А за да запазят прическите си, ползват възглавници – дървени столове, които често носят със себе си. Както и масаите в Кения и мурси в Етиопия, хамър са пристрастени към коктейл, който правят от мляко и кръв. Основно се занимават с животновъдство – отглеждат крави, овце и кози, а жените се грижат за градините, където основно се развъждат царевица, сорго и тикви. Характерно за тях е, че са езичници и се кланят на силите на природата. Интересно е, че мъжете могат да вземат толкова жени, за колкото могат да платят данък даури (данък от 20-30 глави добитък на семейството на булката). Първата съпруга има най-висок статус и не се съпротивлява на следващите бракове на съпруга си, защото така по-лесно ще може да сподели тежката домашна работа.
Интересен е обичаят за преминаване на момчето към мъжете. За целата е нужно „само“ да прескочи осем крави, стоящи в един ред, три пъти подред. Трудността е не толкова в скока, колкото в това, че кравите не винаги стоят на едно място. Вечерта, ако имаме късмет, ще присъстваме и на сватбена церемония, както и на традиционен-културен танц евангади. Вечеря. Нощувка.

05.05.2021-ср. 11 ден Турми – Оморате – Джинка (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за саваната, разположена на юг от Оморате, за да пресечем река Омо и да се срещнем с племето дасанеч. Наричат ги „хората от делтата“, защото обитават долината на река Омо и делтата ѝ, която се образува при вливането в езерото Туркана. Дасанеч са градинари – отглеждат основно сорго, царевица, тикви, боб и други. Също така отглеждат кози и говеда, чието мляко и месо използват по време на сухия сезон, когато нямат селскостопанска продукция. По сухото време на година се изхранват с риба, крокодили и дори хипопотами. За разлика от племето хамър, те пият не мляко с кръв, а си правят бира от ферментирало сорго. Живеят в куполни къщи, направени от клони и покрити с кожи. Обикновено младите жени се женят, когато станат на 17 годни, а мъжете на 20. Жените носят поли от кожата на крава и много колиета и гривни. Мъжете пък обличат само карирана тъкан около кръста. Забележителна особеност на представителите на племето е, че носят шапки от капачки на бутилки, обеци от SIM карти, мъниста от верижки на часовници и др. Старейшините, които могат да са и от двата пола, носят вложка в долната устна: мъжете – от слонова кост, а жените от мед. След обяд се отправяме към пазара Алдуба в Турми, където представители на племената ари, цемай, хамар и бена търгуват, обменят новини или просто си бъбрят. Всякакви неща могат да се намерят тук – храни, животни, накити, подправки и др. Отпътуваме за Джинка. Вечеря. Нощувка.

06.05.2021-чт. 12 ден Джинка – Мурси → Адис Абеба (закуска, обяд, вечеря)
След ранна закуска се отправяме към националния парк Маго, за да посетим може би най-колоритното племе в Етиопия – мурси. Те са скотовъди и заради това всеки социален акт е свързан по някакъв начин с добитъка. Например, за да се ожени за момиче, семейството на младоженецът плаща 30-40 крави и пушка. Жените се занимават с изграждането на къща, грижата за децата, приготвянето на храната и доставянето на вода от близкия до селото водоизточник. Мъжете пък се занимават със стадата и охраната на селото. Основната храна е царевицата и соргото. Често, когато пият мляко, добавят в него кръв от крава. За целта насасят малка рана на врата на кравата. Месото на животните, които отглеждат се консумира само на големи празници. Това, което е най-известно и характерно за жените мурси е, че те носят украса на долната си устна – голяма керамична чиния. Колкото е по-голяма чинията, толкова по-желана е жената. Обичаят идва от миналото, когато племената са били принудени да осакатяват жените си, за не бъдат откарани на пазара за роби. В наши дни вече това е въпрос на чест и престиж, красота и уважение. Първият диск, който се нарича деби, слагат на 12-13 години, а след това във времето размерът му се увеличава. Тъй като дисковете са неудобни и тежки, жените от племето ги слагат само по време на прием на гости или по празници. Необичайно и странно изглежда, когато „бижуто“ е премахнато да видиш как набраната устна стига често до нивото на гърдите. След посещение на най-колоритното племе в долината Омо, връщане в Джинка.
Полет ЕТ 170 в 13:10 ч. Кацане в Адис Абеба в 14:20. Разходка из Адис Абеба, за да се потопим в атмосферата на африканската столица. Ще видим впечатляващата църква Свети Георги, както и сърцето на града – площад Менелик II. Преди да се сбогуваме с Етиопия ни очаква вечеря в традиционен етиопски ресторант с фолклорни танци, характерни за различни племена, както и типична кафеена церемония. Трансфер до летището. Полет ЕТ 706 от Адис Абеба в 23:40 ч.

07.05.2021-пт. 14 ден Адис Абеба → Франкфурт → София
В 05:30 ч. кацане във Франкфурт. Следващ полет LH 1456 в 08:00 ч. и пристигане в София в 11:10 ч.

група 12.04.2020 – 24.04.2020
в двойна стая в единична стая
3556 € / 6954 лв. 4006 € / 7836 лв.

хотели
26.04 – 27.04 Адис Абеба Jupiter International 4* или подобен
27.04 – 28.04 Бахир Дар Jacaranda 4* или подобен
28.04 – 29.04 Гондар Goha hotel 3* или подобен
29.04 – 30.04 Симиен Semien Lodge 4* или подобен
30.04 – 01.05 Аксум Yared Zema 4* или подобен
01.05 – 02.05 Лалибела Mauntains View 3* или подобен
02.05 – 03.05 Арбаминх Paradise Lodge 4* или подобен
03.05 – 04.05 Консо Korebeta Lodge 3* или подобен
04.05 – 05.05 Турми Kizo Lodge 3* или подобен
05.05 – 06.05 Джинка Nassa hotel 3* или подобен

Цените включват:
Самолетни билети с редовен полет на Етиопски авиолинии София – Франкфурт – Адис Абеба – Франкфурт – София с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см.;
Самолетни билети на Етиопски авиолинии за вътрешните полети Адис Абеба – Бахир Дар, Аксум – Лалибела, Лалибела – Адис Абеба – Aрбаминх, Джинка – Адис Абеба с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см. и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см;
11 нощувки – 2 в Адис Абеба и по 1 в Бахир Дар, Гондар, Симиен, Аксум, Лалибела, Арбаминх, Консо, Турми и Джинка;
11 закуски, 11 обяда, 11 вечери;
Всички трансфери по маршрута;
Tранспорт по маршрута – автобус в северната част и джипове Nissan Patrol 4x4 в южната част на страната;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
Обзорна екскурзия на Адис Абеба с посещение на археологическия музей;
Разходка с лодка по ез. Тана в Бахир Дар и посещение на водопада Сини Нил;
Обзорна екскурзия на Гондар и посещение на цветната църква Дебре Берхан Селасие;
Посещение на селото Уека – дом на местните юдеи и наблюдателната площадка Косойе;
Обиколка на Аксум – стелите, двореца на царицата на Шеба, църквата Бет Мариана от Цион, гробницата на Калеб, банята на царицата на Шеба;
Обиколка на Лалибела и запознаване с историята на част от характерните за Етиопия църкви;
Посещение на местен дом и традиционна кафеена церемония;
Посещение на село Ченча и племето дорзе;
Посещение на племето уолайта;
Разходка с лодка по ез. Чамо и посещение на местния крокодилски пазар;
Посещение на племето консо;
Посещение на племето ерборе;
Посещение на племето хамър;
Посещение на племето оморате;
Посещение на племето дасанеч;
Посещение на пазара Алдуба;
Посещения на племето мурси;
Разходка в Адис Абеба;
Фолклорна вечеря с традиционни ястия и танци от различните етнически групи на Етиопия и традиционна церемония по поднасяне на кафе;
Местни екскурзоводи на английски език;
Скаути по време на пътуванията в националните паркове и селата на местните племена;
Придружаващ местен водач по време на цялото пътуване;
Водач-преводач от фирмата;
1 литър бутилирана вода на ден;

Допълнително се заплащат:
Виза за Етиопия – 108 лв.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 86 лв.

Цената не включва:
Допълнителни екскурзии и посещения;
Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, сервитьорите, хотелите и други лични разходи;
Медицинска застраховка с покритие до 100 000 лв. (включен риск от COVID-19) за лица до 65.99 г.: 43 лв. и за лица над 66 г. - 109 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19

Условия за резервация и плащане:
Депозит при записване в размер на 25% от пакетната цена.
Доплащане – до 65 дни преди датата на тръгване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Анулации и неустойки:
Туристът може да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
до 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
от 89 до 60 преди отпътуване – се удържат 25% от стойността на пакета;
от 59 до 31 дни преди отпътуване се удържат 50% от стойността на пакета;
от 31 дни до датата на връщане се удържат 100%;

Необходими документи:
Лична карта и копие от паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.
За непълнолетни лица, пътуващи без родител/и се представя акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение от непътуващия/те родител/и.

Минимален брой туристи: 13
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 25 дни преди тръгване;
При недостигнат минимален брой от 13 туристи, но не по-малко от 10 – доплащане 279 лв.;

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза за влизане в Етиопия – 60 щ.д. (цената подлежи на препотвърждение, тъй като правителството често променя таксата). За виза е нужно да предоставите копие от паспорта в jpg формат под 2 MB и една снимка – стандартен паспортен формат в jpeg формат, личен телефон за връзка, постоянен адрес и информация за месторабота.

Медицински изисквания:
За посещение на Етиопия няма задължителни ваксинации.
Препоръчват се ваксинации за хепатит А и Б, тиф, холера, жълта треска, бяс, менингит, полиомиолит
Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Туристът може да преотстъпи пътуването си на друго лице без такса анулация до 30 дни преди датата на тръгване и при същите условия (ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице не е свързана с допълнителни разходи и не противоречи на анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор). В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.
Ако туристът има сключена Застраховка „Отмяна на пътуване“, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус/ автомобил

Примерно полетно разписание от София:
LH1457 София, Т2 – Франкфурт 11:50 – 13:10
ЕТ 707 Франкфурт – Адис Абеба 22:05 – 05:55
ЕТ 186 Адис Абеба – Бахир Дар 08:30 – 09:30
ЕТ 123 Аксум – Лалибела 12:10 – 12:50
ЕТ 126 Лалибела – Адис Абеба 09:35 – 10:35
ЕТ 135 Адис Абеба – Арбаминх 11:40 – 12:45
ЕТ 170 Джинка – Адис Абеба 13:10 -14:20
ЕТ 706 Адис Абеба – Франкфурт 23:40 – 05:30+1
LH1456 Франкфурт – София, Т2 08:00 – 11:10

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19, състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
Застраховката ОП се сключва до 65 дни преди датата на отпътуване, тъй като преди този срок няма неустойки.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,95583 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в съответната дестинация.